Beaujolais

Mijn liefde voor de wijn is eigenlijk begonnen in de Beaujolais ..

De Beaujolais is het wijngebied ten zuiden van de Bourgogne, vlak boven Lyon. De streek concentreert zich rond de stad Beaujeu, waar ook de naam vandaan komt. Er worden voornamelijk rode wijnen gemaakt van de Gamay-druif, die een verwantschap heeft met de Pinot Noir druif die juist veel in de Bourgogne wordt verbouwd. Beaujolais-wijnen zijn doorgaans lichte en makkelijk drinkbare wijnen en danken hun populariteit aan de in de jaren ’80 geïntroduceerde “Beaujolais Primeur” vlak na de botteling van de eerste oogst in november.

BeaujolaisDe Beaujolais Primeur wijnen zijn echter géén goede afspiegeling van de kwaliteitswijnen, die met name in de 10 Cru-dorpen gemaakt worden. Nadat de Beaujolais Cru’s een tijdje uit de gratie zijn geweest, met name vanwege het matige imago van de streek en het feit dat de supermarkten grip hadden gekregen op de producenten, zijn veel boeren de laatste jaren met een sterke ‘come back’ bezig. Geholpen door de top wijnjaren 2009 en 2011 en een hernieuwde focus op ‘vin nature’ zijn er nu weer veel mooie en vooral lekkere Beaujolais te koop.

Ik importeer fantastische bio-gecertificeerde Beaujolais van Domaine de la Grand’Cour in Fleurie,  Domaine Gilles Paris in Chiroubles, Domaine Les Capréoles in Régnié, Domaine Marc Delienne in Fleurie en Domaine de Prion / Sylvain Chanudet óók in Fleurie.