Domaine Les Capréoles Régnié

Uiteraard heb ik Cédric Lecareux van Domaine Les Capréoles (www.capreoles.com) uit het cru-dorp Régnié leren kennen tijdens het jaarlijkse Beaujolais-feestje Bien Boire en Beaujolais. Cédric stond ergens verscholen in een hoekje en sprak me heel bescheiden aan toen ik voorbij liep. Ik ben heel blij dat ik toen rustig zijn wijnen heb kunnen proeven, want die zijn echt fantastisch! Uiteraard helemaal ‘vin nature’ en ook nog strikt BIO-dynamisch.

Cédric is in meerdere opzichten een beetje een “vreemde eend in de bijt” in de Beaujolais, in de eerste plaats omdat hij uit de Auvergne komt, maar ook omdat hij veel rustiger en serieuzer is dan de meeste andere wijnboeren waar ik mee werk. Capréoles is misschien een rare domeinnaam voor zo’n serieuze wijnmaker, maar het is gewoon het oud-Franse woord voor uitlopers van wijnstokken. Het symboliseert volgens Cédric ook een beetje de nauwe relatie met de natuur, wat voor hem erg belangrijk is. Capréoles is een klein domaine met wijngaarden in Régnié en het nabij gelegen (nog geen Cru)dorp Lantignié. De wijnen zijn vaak wat voller en steviger dan je van een Beaujolais mag verwachten, hebben meestal ook wat tijd nodig en zijn ook lang te bewaren.

Ik importeer de volgende wijnen van Domaine Les Capréoles:

Domaine Les Capréoles L’Amourgandise 2020/2021 – € 14,95: Uiterst plezierige en op en top Beaujolais afkomstig van de nabij gelegen wijngaarden in Lantignié.

Ook beschikbaar in Magnum voor € 39,95 (jaargang 2020)

Domaine Les Capréoles Régnié “Diaclase” 2014/2016/2017/2018/2019€ 17,95 (2014) / € 18,95 (2016) / € 19,95 (2017, 2018 en 2019): Wat stevigere rode wijn gemaakt van de oudste stokken die achter het huis van Cédric liggen. Wat langere vatrijping op een mix van oude en nieuwe eikenhouten barriques. Serieuze Beaujolais!

Domaine Les Capréoles Régnié “Sous la Croix” 2020€ 27,95: Één van mijn persoonlijke favorieten en kan ook worden beschouwd als dé referentie van Capréoles. Afkomstig van een apart iets hoger gelegen klein deel van zijn wijngaarden waar de top gemarkeerd wordt door een fraai metalen kruis. Het terroir bevat er net een ander soort graniet waardoor de grond, de planten en de druiven er heel anders uitzien dan het aangrenzende deel een paar meter verder op. Of dit de magie van het kruis is weet niemand, maar de wijn is uitzonderlijk mooi. Vol, krachtig, rond, verfijnd, elegant en ook met bewaarpotentieel. Doen zou ik zeggen!

Ik heb deze wijn ook beschikbaar in Magnum voor € 54,95 (jaargang 2020)

Domaine Les Capréoles “Alio Pacto” 2019€ 29,95: In topjaar 2019 voor het eerst gemaakt en meteen een serieuze toevoeging aan de fantastische wijnen van Cédric. Alio Pacto is Latijns voor “het anders doen” en dat merk je meteen als je deze wijn drinkt .. inderdaad, héél anders dan de meeste Beaujolais! Afkomstig van een klein nabij gelegen perceeltje met hele oude druivenstokken waarvan alleen in de beste jaren wijn gemaakt kan worden. Intense geconcentreerde wijn, rijk en ook lang te bewaren.

En .. tot slot: kijk hier voor de heerlijke witte Beaujolais van Cédric: Domaine Les Capréoles Beaujolais Blanc “Axiome” 2020/2021€ 19,95 / € 21,95