Boyer-De Bar Meursault

Inmiddels al enige tijd een grote hit in mijn assortiment en nog even kort hoe het allemaal is gegaan. “Wil je m’n nieuwe eieren zien?” vroeg Vincent Boyer (van Domaine Boyer-Martenot) me toen ik in het najaar van 2018 bij hem in Meursault op bezoek was .. Het bleek te gaan om “concrete eggs” die je de laatste jaren vaker ziet bij biologisch werkende wijnboeren die bij de (vat)rijping van de wijn meer de rijkdom en complexiteit van het fruit tot hun recht willen laten komen. Het eerste glas Chardonnay dat hij voor me uit zo’n ei vulde was echt heerlijk en ik wilde weten om welke Meursault cuvée het ging .. toen Vincent me vertelde dat deze wijn gemaakt was van Chardonnay druiven die hij van zijn goede vriend Emmanuel Lucas De Bar in de Languedoc had gekregen om de eieren in te werken. Was in principe niet voor de verkoop maar ze hebben samen toch besloten om van dit experiment een “officiële” wijn te maken en .. ik ben hun eerste importeur!

Na het succes van deze Chardonnay, de Les Peyrarols, maar zeker ook door de steeds vaker kleinere oogsten in de Bourgogne en het rap oplopend prijsniveau, hebben Vincent en Emmanuel besloten om hun assortiment verder uit te breiden met rode wijnen. Allemaal Pinot Noir en erg goed ook!

Boyer-De Bar Vin de France Pinot Noir Les Rives de L’Estang 2021€ 16,95:
Dit is de rode “tegenhanger” van de Chardonnay Les Peyrarols, met exact hetzelfde verhaal (en dezelfde lage prijs), dus: Een Languedoc Pinot Noir gemaakt in en als een Bourgogne. Direct maatgevend voor de andere Pinot Noir’s van Boyer-De Bar. Mooie zuivere gebalanceerde wijn, lekker rood cerise fruit met dat typische Pinot Noir pepertje. Ideale rode wijn voor aperitief of tijdens een lekkere Bourgondische maaltijd!

Ook beschikbaar in Magnum voor € 39,95

Boyer-De Bar Côteaux Bourguignons Pinot Noir Les Grandes Gouttes 2021€ 20,95:
Côteaux Bourguignons is het wat vlakkere deel dat grenst aan de Oost-kant van de appelatie Bourgogne, vandaar ook dat het anders heet. Er staat relatief veel Pinot Noir aangeplant, maar ook Gamay. Mede door beperkte beschikbaarheid en oplopende prijzen van de “echte” Bourgognes is dit gebied de laatste jaren steeds meer in trek voor de productie van wat meer betaalbare Pinot Noir’s met toch een Bourgogne-karakter. Net als deze wijn, met net even wat meer diepgang en kracht dan de Les Rives de L’Estang. Kortom: prachtige Bourgogne Pinot Noir voor een nog schappelijke prijs!

Boyer-De Bar Gevrey-Chambertin 2021€ 64,95:
De eerste van de wat serieuzere rode wijnen van Boyer-De Bar en dan nu wel een échte Bourgogne! De druiven voor deze wijn worden overigens gekocht van een andere wijnboer in Gevrey-Chambertin. Prachtige rode Bourgogne, complexe aroma’s van donker fruit zoals bramen en zwarte bessen, kruidig en peperig.

Ook beschikbaar in Magnum voor € 140,-

Boyer-De Bar Corton-Rognet Grand Cru 2021€ 165,-:
Jaja, waarom ook niet .. een heuse Grand Cru! Afkomstig van de kleine en tamelijk onbekende terroir Rognet op de Corton Grand Cru heuvel. Rognet wordt door kenners overigens wel gezien als het beste stuk! Hoog niveau rode Bourgogne uiteraard en -ondanks de stevige prijs- nog heel “betaalbaar” vergeleken met vergelijkbare Grand Cru’s. Deze wijn is wat meer voor de lange termijn, maar de wat lichtere jaargang 2021 kan ook al heel verleidelijk jong gedronken worden!