Piemonte

In het noordwesten van Italië ligt de streek Piemonte, ten zuid-oosten van Turijn. Piemonte, letterlijk “land aan de voet van de berg”, wordt in het noorden bij het Aosta-dal omringd door Alpenreuzen, die een natuurlijke bescherming bieden. Hoewel ook hier wat wijnbouw voorkomt, worden de mooiste wijnen met name in de Langhe-regio, ten zuiden van de rivier de Po gemaakt.

Piemonte

‘Place to be’ hier is het stadje Alba, waar wijn en eten volledig de sfeer bepalen. De zachte micro-klimaatjes in dit heuvelachtige deel van Piemonte vormen samen met de unieke kalkrijke kleibodem een ideale plek voor het maken van topwijnen.

Beroemde gastronomische, maar ook kostbare rode wijnen, zoals Barolo en Barbaresco, komen hier dan ook vandaan. Typische wijndruiven in dit gebied zijn Gavi en Arneïs voor wit en Dolcetto, Barbera en Nebbiolo (in volgorde van oplopende kracht en smaak) voor rood.

De belangrijkste wijnen uit de Piemonte die ik importeer zijn van:

Alberto Burzi, een klein familiebedrijf in La Morra, vlakbij Barolo.

Azienda Agricola Cigliuti, ook een klein familiebedrijf in Neive, vlakbij Barbaresco.

Daarnaast heb ik een aantal mooie wijnen uit Piemonte in mijn assortiment van Pecchenino, Elvio Cogno, een aantal topwijnen van Cavallotto, Domenico Clerico, La Spinetta, Gaja en Bruno Rocca.