Alberto Burzi Barolo

Op aanraden van de eigenaar van een wijnbar in Alba, dé wijn-place-to-be in de Piemonte, ben ik in contact gekomen met het leuke kleine en in vele opzichten jonge wijnhuis Burzi (www.albertoburzi.it) in La Morra, vlakbij Barolo, van broer en zus Alberto en Caterina Burzi. Alberto behoort tot nieuwe generatie opvallende wijnmakers in de Piemonte die in korte tijd al veel indruk heeft gemaakt met zijn fantastische wijnen. In 2012 is hij begonnen met het maken van eigen wijnen nadat zijn grootvader tot dan toe de druiven verkocht aan de mede door hem opgerichte coöperatie Terre del Barolo. In 2018 is zijn zus Caterina bij het bedrijf gekomen en samen zijn ze enthousiast aan de weg aan het timmeren om hun wijnen wereldwijd op de kaart te zetten.

Ze bezitten slechts 7 hectare wijngaarden op toplocaties om en rond La Morra en produceren zo’n 20.000 flessen maar per jaar. De wijnen hebben een totaal eigen karakter die volgens Alberto “het verhaal” en identiteit van zowel de regio, het terroir, de druif én de wijnmaker vertellen. En dat doen ze! Een mooie zuivere toegankelijke stijl met veel finesse, mooi donker fruit en lekker zacht en vol in de mond! Genieten!

Ik importeer alle wijnen die momenteel bij Burzi gemaakt worden:

Alberto Burzi Barbera d’Alba “Plaustra” 2021 – € 16,95:
Mooie toegankelijke Barbera afkomstig van de Plaustra wijngaard die direct bij hun huis ligt. De druivenstokken zijn pas in 2008 aangeplant, met een relatief hoge plantdichtheid waardoor de stokken harder moeten werken en sneller sterk genoeg zijn. Door toepassing van “green harvest” (het deels wegknippen van druiven tijdens de zomer waardoor de druiven die overblijven nog beter worden) heeft deze wijn een heerlijke concentratie en is de wijn veel voller en ronder dan je normaal van een Barbera verwacht.

Alberto Burzi Langhe Nebbiolo “Runcaja” 2020€ 20,95:
Runcaja is het perceel met de jongste aanplant Nebbiolo (rond de 15 jaar oud) waar deze lekkere klassieke Langhe Nebbiolo van gemaakt wordt. De druiven rijpen 5 maanden in grote eikenhouten vaten waardoor er genoeg frisheid en het typische veelzijdige Nebbiolo-parfum van donker besjes fruit, tabak, thee, etc. aanwezig blijft in deze mooie elegante wijn. Klassiek Langhe Nebbiolo dus!

Ook verkrijgbaar in Magnum voor € 44,95 (jaargang 2019)

Alberto Burzi Barolo 2018/2019€ 39,95 / € 41,95:
Fraaie klassieke en elegante Barolo gemaakt van Nebbiolo-druiven van verschillende top-percelen om en rond La Morra, variërend in leeftijd tussen de 20 en 60 jaar.  Frisse en beetje florale stijl, zacht, met mooi rijp fruit van rode besjes. Meteen al doordrinkbaar, maar deze wijn heeft ook een goed bewaarpotentieel! Lekkere opwindende Barolo en heel representatief voor de eigen stijl van deze “New Kids on the Block” ..

Op verzoek heb ik eventueel ook nog wat oudere jaargangen beschikbaar. Tevens verkrijgbaar in Magnum voor € 104,95 (jaargang 2019) en Jeroboam voor € 210,- (jaargang 2018)

Alberto Burzi Barolo “Capalot” Vecchie Viti 2017/2019€ 71,95 / € 78,95:
De top van Burzi! Afkomstig van een uit de Tweede Wereldoorlog daterende single vineyard in het gehucht Capalotti op 300 meter hoogte bij La Morra. Typische La Morra terroir Barolo: aards met hint van cacao en tabak, zachte tanninen, gestoofd sappig rood fruit, complex, kracht met een mooie balans van geconcentreerd fruit. Jong al heel verleidelijk maar uiteraard zal ieder jaar langer wachten zeker beloond worden!

Op verzoek heb ik eventueel ook nog wat oudere jaargangen beschikbaar. Tevens verkrijgbaar in Magnum voor € 180,- (jaargang 2019) of ouderwetse Barolo-Jeroboam voor € 325,- (jaargang 2017) en € 360,- (jaargang 2019).

Alberto Burzi Barolo “La Serra” 2019€ 78,95:
Nóg een topper van van Burzi! In 2013 is deze wijngaard in de sub-cru La Serra aangeplant met Nebbiolo-klonen van de Capalot stokken. Gelegen op een stijl stukje met een mooie zuid-oost ligging wat eerst alleen nog uit rotsachtige brokken bestond welke allemaal verwijderd of klein gemaakt moesten worden voordat er überhaupt een wijngaard van te maken was. Al dat harde werk is het meer dan waard geweest toen de eerste jaargang 2019 uitkwam. Wat een top-Barolo, meteen raak in het topjaar 2019 en wederom een serieuze Burzi-signature. Bijna zalvend zachte concentratie van rijk rood fruit, krachtig en toch soepel en een zeer verleidende Barolo. Voor nu en (veel) later ..

Tevens verkrijgbaar in Magnum voor € 180,- (jaargang 2019) of ouderwetse Barolo-Jeroboam voor € 360,- (jaargang 2019).

Tot slot .. Burzi probeert af en toe wat nieuws! Altijd leuk als dat iets speciaals is. Dat heeft in 2021 geresulteerd in 2 nieuwe wijnen. Super geslaagd en lekker, alleen heel beperkt (of bijna niet) verkrijgbaar. Dit zijn:

Alberto Burzi Dolcetto “Vino Rosso” 2022 – € 17,95:
Een “vin nature” initiatief gemaakt van Dolcetto druiven die ze bij een andere boer hadden gekocht. “Gewoon” om eens te kijken hoe dat werkt en of het lukt. En hoe is het gelukt! Echt een hele mooie pure, sappige en heerlijke doordrink Dolcetto. Helaas maar héél weinig van gemaakt en die bijna allemaal lokaal verkocht. Ik heb een paar flessen ..

Alberto Burzi Tanavea Vino Aromatizzato (0,5l) – € 37,95:
Een dessertwijn en iets bijzonders ook! Gemaakt volgens een heel oud recept dat ze hebben doorgekregen van hun grootouders. Tanavea is de lokale naam voor Tanaceto, een soort bloemkruid dat veel groeit in de Langhe en ook nog helende krachten zou bezitten. De gele blaadjes van het kruid worden enkele maanden ingeweekt in een vrije verzameling “Barolo wijn”. Vlak voordat de wijn op fles gaat wordt deze nog met een klein beetje suiker versterkt. Lekkere en ook aparte zoete rode wijn met een aantrekkelijk aroma van vers geplukte veldbloemen. Beetje gekoeld drinken bij een mooi (chocolade) dessert of uitgesproken kaas of (helend) genieten na een mooi diner.