Cigliuti Barbaresco

Cigliuti (www.cigliuti.it) is een klein familiebedrijf in Neive, vlakbij Alba, met een bescheiden omvang van ca. 6 hectare en een jaarlijkse productie van slechts 30.000 flessen. Het bedrijf dankt zijn oorsprong aan oprichter Renato Cigliuti, maar tegenwoordig zijn het met name zijn 2 dochters Claudia en Silvia die het bedrijf bestieren. Hun wijnen staan bij insiders internationaal in hoog aanzien, maar zijn vanwege de beperkte productie lastig te krijgen. Ieder jaar eindigen wijnen van Cigliuti in top-10 noteringen van toonaangevende internationale wijnmagazines zoals Decanter en WineSpectator. Desondanks zijn de prijzen van Cigliuti’s wijnen nog aantrekkelijk gebleven en altijd iedere Euro meer dan waard!

Cigliuti in Decanter 2011Cigliuti bezit wijnpercelen op de Serraboella-heuvel bij Barbaresco, waar de combinatie van een uniek microklimaat (niet te koud in de winters, niet te warm in de zomers) en een
mooi terroir (met name klei en kalk) zorgen voor de productie van unieke en bijzondere wijnen.

Naast zijn tot de wereldtop behorende Barbaresco Serraboella en Barbaresco Vigne Erte (die gemaakt worden van Nebbiolo) maken zij ook een schitterende Barbera, waarvan de druiven ook groeien op de Serraboella-heuvel.

De volgende wijnen van Cigliuti zijn bij mij te koop (let op: sommige wijnen zijn maar beperkt verkrijgbaar!):

Renato Cigliuti Barbera d’Alba Serraboella 2019/2020 voor € 24,95: Deze wijn is echt een klasse apart. De Barbera-druiven zijn aangeplant op het lagere gedeelte van de Serraboella-heuvel waar de grond iets meer klei bevat. De wijn wordt opgevoed in deels kleine en deels grote eikenhouten vaten, waarvan ieder jaar maar een klein deel vernieuwd wordt. Daardoor overheerst de houttoon nooit en houdt de wijn een constante verfijnde smaak.

Cigliuti Barbera 2008Een grootse kruidige en ook aardse rode wijn met een hint van theeblaadjes, koffie, tabak en een enorme concentratie donker fruit. Complexe zware wijn, maar met een heerlijke lengte en een verleidelijke finesse. Ontzettend lekkere Italiaanse rode wijn!

Drinken bij een rijke culinaire (Italiaanse) hoofdmaaltijd met mooi vlees. Daarna lekker doordrinken bij een stevig stukje kaas of bij de open haard.

NB: beperkt beschikbaar een andere top-Barbera van Cigliuti van een andere single vineyard: Barbera d’Alba Campass 2019 voor € 26,95

Vigne ErteRenato Cigliuti Barbaresco Vigne Erte 2019 voor € 54,95: Dit is de eerste van de 2 Barbaresco’s die Cigliuti maakt. Gemaakt van jonge stokken (12-15 jaar) die zijn aangeplant op de andere kant van de Serraboella heuvel. Heerlijk elegante en toegankelijke Barbaresco, mooi vol en rond, kracht, aroma’s van donker fruit, toast en mooie afgeronde tanninen. Wijn waar vlees bij móet!

Renato Cigliuti Barbaresco Serraboella 2017/2018/2019 voor € 64,95 (2017 en 2018) / € 74,95 (2019): De TOP-wijn van Cigliuti. Prachtige klassieke Barbaresco met een enorm bewaarpotentieel. Fantastisch rijke en complexe rode wijn, kruidig, aards met een hint van theeblaadjes, koffie, tabak en geconcentreerde zwarte bessen. Karaktervolle rode wijn voor speciale gelegenheden!

(op aanvraag heb ik ook nog een beperkte selectie magnums beschikbaar)

Tot slot nog iets anders .. Cigliuti heeft nu óók een witte wijn en wel de: Renato Cigliuti Langhe Chardonnay 2019 voor € 42,95: Jaargang 2019 is de eerste die op de markt is gekomen en ook in een hele beperkte oplage (er wordt maar 1 vaatje gemaakt). Volle rijke en ook wat dikke Chardonnay met een prachtige complexiteit. Iets bijzonders!