Valtellina

Ik importeer al een tijdje wijnen uit Valtellina, een relatief onbekende streek in Noord-Italië, gelegen ten Noord-Oosten van het Como meer, tegen Zwitserland en Oostenrijk aan. Ik heb deze streek leren kennen tijdens onze wintersportvakanties. De wijnen uit deze streek zijn heel specifiek en persoonlijk vind ik ze erg mooi en vooral ook lekker!

Er worden met name rode wijnen geproduceerd, gemaakt van Nebbiolo (de druif die ook veel voorkomt in het nabij gelegen Piëmonte, bekend van de Barolo en Barbaresco). Het zijn doorgaans wat zwaardere wijnen .. De minder zware wijnen heten Valtellina Superiore (soms aangevuld met een cru-naam als Sassella, Grumello of Inferno) en de zwaardere Sforzato of Sfursat. Er worden ook wat witte wijnen gemaakt, de simpele van een lokale druif, de Chiavennasca, en de wat complexere meestal van Chardonnay en Sauvignon blanc.

De wijnbouw wordt gekenmerkt door steile terrassen op de bergflanken in het Valtellina-dal. Dit betekent veel handmatig en zwaar werk. Producties zijn dan ook beperkt, een normale boer produceert zo’n 30.000 flessen per jaar. In Valtellina lijkt het soms wel een beetje of de tijd heeft stilgestaan. Dat is ook terug te zien in de wijnen, die vaak nog volgens hele oude methoden gemaakt worden, zoals het indrogen van de druiven tot krenten en het “opvoeden” in kastanje-houten vaten. Ze zijn daardoor wat voller van smaak en kennen een voor Valtellina typische complexiteit. Wijnen uit Valtellina krijgen internationaal steeds meer waardering.

Na vele bezoeken aan de streek en een groot aantal wijnboeren heb ik uiteindelijk een keuze gemaakt om voornamelijk de wijnen van Mamete Prevostini (www.mameteprevostini.com) te importeren. Zonder afbreuk te doen aan andere producenten, vind ik zijn wijnen zowel kwalitatief als qua smaak het beste wat de streek te bieden heeft.

Dirupi grappigDaarnaast heb ik sinds kort enkele wijnen van Cantina Dirupi (www.dirupi.com) in m’n assortiment. Dit is een leuk, klein en volledig biologisch werkend “new generation” wijnbedrijf met een aantal fantastische pure rode wijnen. De productie is nog heel erg beperkt en dus zijn de wijnen van Dirupi ook nog maar beperkt verkrijgbaar.