Dirupi

Logo DirupiSinds enige tijd heb ik, naast de prachtige wijnen van Mamete Prevostini, enkele wijnen van Cantina Dirupi (www.dirupi.com) uit Valtellina in m’n assortiment. Dit is een leuk, klein, een beetje controversieel en volledig biologisch werkend “new generation” wijnbedrijf met een fantastisch verhaal!

Dirupi grappigZonder geld én zonder wijngaarden (!) zijn in 2004 de 2 (toen) 24-jarige studievrienden van de lokale wijnacademie, Davide Fasolini en Pierpaolo Di Franco, dit -zoals ze het zelf noemen- “project” begonnen. Doel was echte Valtellina-terroir wijnen maken op een zo’n biologische mogelijke wijze én vooral: zo eenvoudig mogelijk! Met gratis bruikleen van enkele wijngaarden van wat oudere boeren zonder opvolger en het gratis gebruik van enkele kelders van een oud klooster in eigendom van de lokale overheid zijn ze van start gegaan. Het fraaie resultaat van dit “project”mag er inmiddels wezen: enkele serieuze, pure en lekkere (alleen) rode wijnen. De productie is nog heel erg beperkt tot 10.000 flessen per jaar en de afzet is met name lokaal.

Valtellina Dirupi wijngaardDe volgende wijnen van Dirupi zijn bij mij (ook nog maar beperkt) verkrijgbaar:

Dirupi “Olé” Rosso di Valtellina 2020/2021 voor € 24,95: De “instap” Rosso di Valtellina van Dirupi en toch direct al heel bijzonder.  Robijn rood van kleur, donker fruit, fris, zacht en rond van smaak.

Dirupi Valtellina Superiore 2017/2019 voor € 29,95 / € 34,95: Afkomstig van een klein steil perceel (zie foto) bij de Grumello wijngaarden boven de streekhoofdstad Sondrio. De wijnranken staan hier precies anders dan bij de traditionele wijnbouwers om een optimale zoninvloed op de druiven te krijgen. Voor Valtellina kenmerkende robijn rode kleur, krachtige kruidige geur en een volle afgeronde verfijnde smaak waarin je wild bosfruit terug proeft.

Dirupi Riserva Tre BichDirupi Riserva 2014/2015/2016/2017 voor € 54,95 / € 59,95: De veel gelauwerde topwijn van Dirupi gemaakt van geselecteerde druiven die 30 (!) dagen gefermenteerd hebben om zo een optimale tanninebalans te krijgen. Vervolgens bijna 2 jaar vatrijping op ook speciaal geselecteerde vaten die niet gebrand zijn maar in heet water in elkaar zijn gezet. Dit alles om de smaak zo puur mogelijk te houden. Fantastische aardse rode wijn, kruidig met een hint van gekonfijt rood fruit. Wijn waar wel een proteïnerijk vleesgerecht bij moet!

terrazzamenti-6 DirupiDirupi Sforzato di Valtellina “Vino Sbagliato” 2013/2016/2017 voor € 66,95 / € 79,95 / € 84,95: De “2011” was de eerste Sforzato die Dirupi ooit heeft gemaakt en -naar eigen zeggen- direct een superjaar! Er zijn slechts 932 flessen gemaakt en ik heb er toen al één mogen proeven voordat deze op de markt zou komen! Was super en heel beloftevol. Ik heb toen een beperkte hoeveelheid kunnen inkopen, óók in de jaren erna. Bij een Sforzato worden de druiven 2-3 maanden gedroogd in grote hallen waar windturbines doorheen blazen. De druiven worden hierdoor krenten en het sap geeft daardoor een veel intensere smaak. Na 12 maanden rijping in eikenhouten vaten en nog eens 12 maanden op fles is het resultaat een zeer mooie, smakelijke, kruidige, rode wijn. Een hele bijzondere, maar wel zware, rode wijn. Super geconcentreerd met hele aparte aardse tonen.

Vini-BIG-Dirupi-10-anni

In 2011 bestond Dirupi 10 jaar en speciaal voor die gelegenheid hebben ze een jubileum-wijn gemaakt, de Valtellina Superiore Riserva “Dieci Anni” 2011. Ik heb deze destijds al van het vat geproefd nadat de jongens mij op geheimzinnige fluistertoon vertelden dat ze iets speciaals aan het maken waren. Toen kwam de wijn nog heel hard aan, met name op m’n tanden, maar nu na een paar jaar is ie fantastisch! De druiven zijn speciaal geselecteerd en in een apart vat 24 maanden gerijpt. En nog iets leuks .. in het etiket is wat grond verwerkt van het perceel waar de druiven vandaan komen! Typisch Dirupi!

Er zijn maar 1162 flessen van deze wijn gemaakt en ik heb er een paar.
Kost slechts € 29,95 .. maar OP = OP! (helaas is deze wijn al uitverkocht)