Boyer-De Bar Meursault

Inmiddels al enige tijd een grote hit in mijn assortiment en nog even kort hoe het allemaal is gegaan. “Wil je m’n nieuwe eieren zien?” vroeg Vincent Boyer (van Domaine Boyer-Martenot) me toen ik in het najaar van 2018 bij hem in Meursault op bezoek was .. Het bleek te gaan om “concrete eggs” die je de laatste jaren vaker ziet bij biologisch werkende wijnboeren die bij de (vat)rijping van de wijn meer de rijkdom en complexiteit van het fruit tot hun recht willen laten komen. Het eerste glas Chardonnay dat hij voor me uit zo’n ei vulde was echt heerlijk en ik wilde weten om welke Meursault cuvée het ging .. toen Vincent me vertelde dat deze wijn gemaakt was van Chardonnay druiven die hij van zijn goede vriend Emmanuel Lucas De Bar in de Languedoc had gekregen om de eieren in te werken. Was in principe niet voor de verkoop maar ze hebben samen toch besloten om van dit experiment een “officiële” wijn te maken en .. ik ben hun eerste importeur!

Boyer-De Bar Vin de France Chardonnay Les Peyrarols 2021 – € 16,95:
Dit is de wijn waar het allemaal in 2018 mee is begonnen toen Vincent Boyer met zijn goede vriend Emmanuel Lucas de Bar een unieke samenwerking is gestart resulterend in deze Chardonnay. De druiven zijn van De Bar en afkomstig uit de Languedoc, de wijn is gemaakt door Boyer en wel op exact dezelfde wijze als hij zijn Meursault’s maakt. Die werkwijze is in 2018 (en eigenlijk al een beetje in 2017) veranderd omdat Vincent de vinificatie wat heeft gemoderniseerd. Hij is gebruik gaan maken van betonnen “eieren” en hij heeft tevens het rijpingsproces met een jaar verlengd, waarvan het eerste jaar traditioneel in eikenhouten vaten en het tweede jaar in die eieren. Resultaat is een nóg rijkere en complexere wijn. Deze Chardonnay was bedoeld als eerste experiment, maar gezien de gelauwerde reacties zal dit zeker een blijvertje zijn!

Ook beschikbaar in Magnum voor € 39,95 en Jeroboam voor € 110,-

Boyer-De Bar Vin de France Sauvignon Blanc 2021€ 9,95:
Nieuw is nu ook de Sauvignon blanc van Boyer-De Bar. Ook hier zijn de druiven afkomstig uit de Languedoc van Emmanuel de Bar, maar de wijn is in dit geval gemaakt door Emmanuel de Bar. Een heerlijke zachte knisperfrisse stuivende Sauvignon blanc met tonen van rijpe grapefruit en wat witte peper. Zeker de moeite waard om eens te proberen!

Ik importeer tot slot van Boyer-De Bar ook een fantastische Pinot Noir’s! Meer informatie vind je bij de rode wijnen van Boyer-De Bar.