Cave des Grands Crus Blancs Vinzelles

cavegrandcrublanc02Als je afslag 29 – Mâcon-Sud van de Autoroute du Soleil neemt, rij je er vrijwel direct tegenaan .. Het imposante gebouw van de Cave des Grands Crus in Vinzelles (www.lesgrandscrusblancs.com). Het vormt een soort poortwachter van het schitterende wijngebied de Mâconnais! De naam van deze kleine wijncoöperatie belooft veel en hoewel ik slechts een paar wijnen van ze importeer, zijn dit wel meteen ook absolute toppers! Met een fraaie prijs/kwaliteit verhouding ook nog!

Pouilly VinzellesCave des Grands Crus Blancs Pouilly-Vinzelles 2021 voor € 17,95:
Deze wijn komt uit de heuvels tussen de dorpjes Pouilly en Vinzelles, vlakbij Mâcon ten Zuiden van de Bourgogne. In de Mâconnais worden voornamelijk witte wijnen gemaakt van Chardonnay, die vanwege de kalkrijke bodem een beetje een minerale smaak hebben. Omdat de heuvels rond Vinzelles wat hoger liggen en de wijnstokken dieper de grond in moeten is deze witte Mâconnais wat zwaarder en intenser van smaak, waarin je lichte tonen van vanille, appel en meloen terugproeft. Een hele mooie gebalanceerde Chardonnay, ieder jaar van constante kwaliteit! Heerlijk als aperitief, maar ook heel lekker bij salades, kaas, een (gebakken) visje of een mooi gevogeltegerecht.

Ook verkrijgbaar in Magnum (= dubbele fles) voor € 39,95 (2021)

Cave des Grands Crus Blancs Pouilly-Loché Vieilles Vignes 2018 voor € 17,95:
Op verzoek van een klant ben ik deze wijn ook gaan importeren. Is één van de wat meer serieuze cuvée’s van Cave des Grands Crus Blancs, afkomstig van hele oude wijnstokken die aangeplant zijn in het bij Vinzelles gelegen Mâcon-dorp Loché. Prachtig zuiver in balans met uitgekiend wit fruit, tikje vanille, versmolten mineraliteit en vol en licht tegelijk. Een topper!

Cave des Grands Crus Blancs Mâcon-Vinzelles 2019 voor € 13,95:
Deze wijn komt uit de meer Zuidelijke heuvels tussen Mâcon en Vinzelles. Ook een fraaie en strakke gebalanceerde Chardonnay, iets ronder en makkelijker maar zeker niet minder mooi dan de Pouilly-Vinzelles!