Jean-Paul Paquet & Fils Fuissé

Chateau de ChaintreAl jaren maak ik tijdens een auto rit naar Zuid-Frankrijk een tussenstop bij het “Fawlty Towers”-achtige Château-hotel De La Barge, nabij het kleine en onbekende dorp Chaintré, net iets onder Mâcon. Deze plaats dankt haar naam aan het prachtige Château de Chaintré, dat tevens enkele kleine wijngaarden herbergt die vroeger werden geëxploiteerd door het Domaine des Granges, wat weer net achter Hotel de la Barge lag. Hun belangrijkste wijn, de Mâcon-Chaintré, vond jarenlang haar weg naar Nederland doordat Jean-François Cognard, de voormalige eigenaar van Des Granges, 2x per jaar met zijn eigen vrachtwagen naar Nederland reed en op parkeerplaatsen langs de A2 aan zijn vaste klanten de wijn afleverde.

Nadat Jean-François Cognard op leeftijd begonnen te raken heeft een bevriende wijnboer uit het nabij gelegen Fuissé, Jean-Paul Paquet, dit domein overgenomen en hernoemd in Domaine Château de Chaintré. De Mâcon-Chaintré wordt tegenwoordig niet meer langs de A2 afgeleverd, maar is sinds een aantal jaren ‘gewoon’ bij mij te koop!

macon-chaintreDomaine Château de Chaintré Mâcon-Chaintré 2022 voor € 14,95: Deze wijn is vernoemd naar het prachtige Château de Chaintré, die het Vigneron Independant domein van deze wijn herbergt. In de Mâconnais worden voornamelijk witte wijnen gemaakt van Chardonnay. Deze Mâcon-Chaintré is heerlijk soepel, fris en rond van smaak en bevat de finesse van een jonge witte Bourgogne, waarin je aroma’s van perzik en rijp citrusfruit terugvindt. Ideale aperitief-wijn, maar gaat ook goed bij salades en visgerechten.

Na de overname heb ik nader kennis kunnen maken met Jean-Paul en zijn zoon Yannick Paquet, die inmiddels met zijn vrouw de scepter zwaait over het domaine (www.domainespaquet.com) gelegen in Chaintré in de Zuidelijke Mâconnais. Naast de Mâcon-Chaintré produceert Yannick een brede variatie aan toonaangevende Mâcon-Chardonnay’s zoals Pouilly-Fuissé en Saint-Véran.

pouilly-fuisseDomaine les Vieux Murs Pouilly-Fuissé 2022 voor € 26,95:
Top-Chardonnay van familie Paquet uit de Mâconnais, welke zijn oorsprong vindt in de heuvels tussen de dorpjes Pouilly en Fuissé. Inmiddels heeft deze wijn ook de aandacht getrokken van Decanter die ‘m met de volgende woorden kwalificeerde in de top 5 Pouilly-Fuissé’s: “Good complex aroma of new oak, slightly confected fruit and minerals. Well made, with lovely fruit and texture. It has a mineral base and oak complexity. A fine example which shows good quality”. Serieuze Pouilly-Fuissé en absoluut top bij gegrilde vis!

Ook verkrijgbaar in Magnum voor € 54,95 (jaargang 2020)

Domaine de Fussiacus Saint-Véran 2022 voor € 18,95: Lekkere en strak gemaakte Saint-Véran. Fris, rond, mooi zacht wit fruit een een lichte toets van eiken vanwege de opvoeding in grote eikenhouten vaten. Soepele Mâcon-Chardonnay zoals deze hoort te zijn!

Ook verkrijgbaar in Magnum voor € 42,95 (2021/2022)

Domaine de Fussiacus Poully-Fuissé Vieilles Vignes 2018/2021 voor € 22,95 (2018) / € 24,95 (2021): Nóg zo’n mooie Pouilly-Fuissé, gemaakt van een assemblage van de oudste stokken uit de wijngaarden rond Fuissé. Opgevoed in grote eikenhouten vaten wat de wijn een verfijnde smaak geeft waarin je tonen van rijp wit fruit, vanille en citrus terugvindt. Serieuze Mâcon-Chardonnay!

domaine-fussiacus-pouilly-fuisse-vers-crasDomaine de Fussiacus Pouilly-Fuissé “Vers Cras” 2019 voor € 31,95: Volgens Harold Hamersma heeft deze wijn een etiket “die zelfs de vereniging van mond- en voetschilders zou hebben geweigerd voor hun jaarlijkse kalender” .. Maar, de waarheid zit -zoals altijd- gelukkig in het glas! Jaargang 2014 is de eerste van deze bijzondere Pouilly-Fuissé. Niet alleen bijzonder omdat het een uitzonderlijk mooie witte Mâcon-wijn is, maar vooral omdat er maar 600 flessen van gemaakt worden én dat deze afkomstig is van een wijngaard die vanaf jaargang 2020 als één van de eerste in de Mâconnais een 1er Cru classificatie krijgt. Prachtig zuiver in balans met uitgekiend wit fruit, versmolten mineraliteit en vol en licht tegelijk. Een topper!

Ik heb deze fantastische wijn ook in Magnum formaat voor € 64,95 (2018) en € 69,95 (2019)

Domaine de Fussiacus Pouilly-Fuissé 1er Cru “Les Vignes Blanches Derrière la Maison” Monopole 2020 voor € 44,95: Een mond vol als je de naam van deze wijn wilt uitspreken, maar dat is ook precies waarmee je het karakter van deze bijzondere Pouilly-Fuissé kunt typeren! Net als de Vers Cras één van eerste 1er Cru’s in de Mâconnais en afkomstig van een piepklein perceel midden in het dorp Fuissé. Hoog niveau Mâcon-Chardonnay met een complexiteit die je normaal gesproken in mooiere Bourgognes herkent. Wijn waar je even voor moet gaan zitten!