Léo Dirringer – vin nature

Ik werk nu al jaren met het fascinerende Elzasser wijnhuis Ruhlmann-Dirringer in Dambach-la-Ville. Als ik daar op bezoek kwam mocht ik altijd blijven slapen in de kamer van hun zoon Léo die al enige tijd niet meer thuis woonde omdat hij zijn oenologie studie elders deed. Ik zal in de toekomst hopelijk een andere leuke kamer krijgen want Léo is terug! Beetje bij beetje neemt hij het bedrijf van zijn ouders Rémy en Annie over en hij is daarbij bovendien zijn eigen fantastische wijnen gaan maken. En wel helemaal vin nature, wat je overigens vaker ziet bij een jongere generatie die hun ouders opvolgen.

Ik importeer een divers aantal wijnen van hem en weet dat er in de toekomst nog meer mooie cuvée’s aan gaan komen!

Léo Dirringer “Pur Jus” 2019 – € 13,95
Fraaie assemblage van Sylvaner (met name), Auxerrois en Riesling die z’n naam eer aandoet: puur jus! Helemaal maatgevend voor de vin nature stijl van Léo.

Léo Dirringer “Métisse” 2019 – € 15,95
Ga er letterlijk en figuurlijk even voor zitten: orange wine gemaakt van Muscat (en dan ook een wat apartere roze en kleine variant), Pinot Noir en Gewürztraminer welke natuurlijk zijn gefermenteerd met lang schilcontact en bij de fermentatie is aangevuld met sap van Sylvaner en Pinot Blanc. Mooie en wat complexere witte wijn, aromatisch en op een heel aparte manier heel kruidig. Een avontuur om te drinken!

Léo Dirringer Riesling “Grande Soif” 2018€ 12,95
Lekkere strakke Riesling van een lichte gravel-achtige grond in een vallei vlakbij het dorp. Natuurlijke fermentatie en 23 maanden op het eigen bezinksel gerijpt in grote oude wijntonnen.

Léo Dirringer Riesling “Grain de Sable” 2017€ 16,95
Mooie rijke Riesling van verschillende wijngaarden om en rond Dambach-la-Ville waar vooral veel graniet in de grond zit. Vrij lange natuurlijke fermentatie en daarna 2 jaar vatrijping.

Léo Dirringer Macération de Riesling “Fleur de Peau” 2021 – € 17,95
Fraaie donkerkleurige Riesling, afkomstige van de Frankstein Grand Cru wijngaarden, die als orange wine is gemaakt met 10 dagen schilinweking, natuurlijke fermentatie en daarna ongeveer 1 jaar vatrijping in grote “demi-muids”. Heftige wijn in de mooie zin van het woord en bijzonder ook!

Léo Dirringer Macération de Gewürztraminer “Virose” 2021 – € 17,95
Nóg een mooie orange wine van Léo, gemaakt van Gewürztraminer, afkomstig van de Kalkstahl wijngaarden. 5 dagen schilinweking met hele druiventrossen. Ook weer donkerder van kleur, herkenbaar Gewürztraminer maar heel mooi in balans met vrijwel geen restzoet. Iets aparts!

Léo Dirringer Granit’iK – € 19,95
Geheel in de stijl van Léo een eigenwijze wijn, want deze is geassembleerd uit 3 verschillende jaargangen (2019, 2020 en 2021). Gemaakt van oude Auxerrois en Pinot Blanc stokken van de Coteaux de Kalkstahl. Het terroir bevat daar veel graniet waar de naam van de wijn ook naar verwijst en ook zorgt voor aparte minerale tonen. Lichte, frisse en toch ook ruige witte wijn.

Léo Dirringer Pinot Noir “Rutenberg” 2019€ 17,95
Schitterende zuivere en “eerlijke” pure Pinot Noir, afkomstig van de Rutenberg waarvan de bodem gekenmerkt wordt door diverse rijke graniet-lagen die gevormd zijn in de IJstijd. Complete druiventrossen worden samen met ontsteelde druiven een maand (!) ingeweekt. Daarbij ook weer natuurlijke fermentatie en aansluitend 1 jaar vatrijping en stalen vaten.

 

Léo Dirringer Pinot Noir “Terre à Boire” 2020€ 14,95
Nog een fraaie natuurlijk gemaakte Pinot Noir. Wat lichter vanwege een kortere fermentatie en daardoor lekker doordrinkbaar. Puur Elzas Pinot Noir!

Léo Dirringer Pinot Noir “Breitstein” 2020€ 19,95
Wat serieuzere rode wijn van Léo, gemaakt van (uiteraard) Pinot Noir maar ook met wat Pinot Gris. Breitstein betekent “grote stenen” en de wijnstokken van deze wijn staan op winderig stuk met Oostelijke exposure (dus alleen ochtendzon) met veel graniet en een beetje klei in de grond. 10 dagen maar liefst macération (vergisting met schilcontact) met hele druiventrossen. Een wat intensere en krachtigere rode wijn, maar tegelijk ook prettig (bijna zijde)zacht, vol en rond. Echt een signature wijn!

Léo Dirringer Les Bulles€ 16,95
Beetje aparte maar wel verrassend lekkere natuurlijk bruisende wijn (pet nat; Pétillant Nature, waarbij de wijn doorgist als deze wat warmer wordt en daarmee een natuurlijke bubbel geeft) gemaakt van Sylvaner, Riesling en Muscat. Gebotteld op lage temperatuur tijdens de vergisting waardoor de wijn een volle fruitige smaak heeft die wat weg heeft van vlierbloesem. Liefhebbers van vin nature gaan dit heel erg lekker vinden!