Maison Laporte Sancerre

Al jaren importeer ik een aantal klassiek gemaakte Sauvignon blanc’s van Maison Laporte in Saint-Satur nabij Sancerre (www.laporte-sancerre.com). Met toenemend enthousiasme van de mensen die ze proeven. Laporte is zo’n typisch toegewijd wijnbedrijf uit de Loire, zonder franje en ‘slechts’ gericht op het maken van pure zuivere wijnen. Alle Sancerre-wijnen zijn bovendien sinds kort bio-gecertificeerd!

Ik heb een aantal prachtige wijnen van Laporte in mijn assortiment.

Maison Laporte “Le Bouquet” Sauvignon blanc 2021 voor € 11,95: Basis Sauvignon blanc van Laporte maar meteen al toonaangevend voor wat dit huis te bieden heeft. Lekker stuivend en goed (door)drinkbaar!

Ook verkrijgbaar in Magnum voor € 28,95 (jaargang 2021)

Maison Laporte “Le Bouquet” Cabernet Franc 2018 voor € 11,95: Lekkere pure en harmonieuze Cabernet Franc, zacht rood fruit met kenmerkende Cabernet Franc “neusje” ..

Pouilly-Fumé “Les Duchesses” 2021 voor € 22,95: Pouilly-Fumé is een witte wijn gebied aan de Loire, tegenover Sancerre. Verschil met Sancerre is dat in Pouilly de wijnen worden verbouwd op roodkleurig zandsteen (in Sancerre is het vrijwel alleen kalksteen), vandaar de toevoeging “Fumé”. Dit is wat ik noem een hele mooie ‘strakke’ Pouilly-Fumé met een krachtige stuivende Sauvignon geur én smaak, met een lichte hint van perzik. Een fantastische klassieke witte wijn. Heerlijk bij vis, een frisse salade of bij een mooi stukje kip.

Ook verkrijgbaar in Magnum (= dubbele fles) voor € 44,95 (jaargang 2018) en in Jeroboam (=dubbele magnum) voor € 110,- (jaargang 2018)

Laporte BeaussoppetPouilly-Fumé “Beaussoppet” 2020 voor € 26,95: Dé top wat je qua Pouilly-Fumé kunt drinken! Afkomstig van een klein en heel oud familiewijngaardje wat letterlijk en figuurlijk op een Beau Soppet (mooi hoog punt) vlakbij Pouilly ligt. Opbrengst bedraagt slechts 3.000 flessen. Een klein deel van de druiven in deze wijn zijn opgevoed in eikenhouten vaten. De wijn heeft fantastisch mooie en complexe volle tonen, lekker rond van smaak met een typische Sauvignon blanc neus. Gastronomisch inzetbaar bij bijzondere momenten ..

Ook verkrijgbaar in Jeroboam (=dubbele magnum) voor € 130,- (jaargang 2019)

Laporte wijnenMenetou-Salon “Le Grand Argentier” 2021 voor € 19,95: Minder bekend is de Menetou-Salon, de ‘opstap’ wijn in Sancerre. Eveneens een klassiek gemaakte Sauvignon blanc. Menetou is  een klein dorp wat onderaan de Sancerre-heuvel, direct aan de Loire ligt. De grond bevat hier relatief meer rivierzand, wat in combinatie met de kalkrijke bodem een zachte, soepele maar toch ook heerlijk stuivende Sauvignon geur én smaak geeft, met een lichte hint van perzik. Een lekkere en ook beetje klassieke witte wijn, heerlijk als aperitief of bij een lichte salade of vis. Is nog mooier bij een in de Loire streek zo populair geitenkaasje, een Crotin (de Chavignol).

GOLD MEDAL - WHITE SANCERRE LE ROCHOY 2010 FEBRUARY 2012Sancerre “Le Rochoy” 2021 voor € 24,95: De top en behoeft eigenlijk nauwelijks nog toelichting. Van de andere oever van de Loire, op de Sancerre-heuvel, waar de bodem nog kalkrijker is dan in Pouilly en Menetou. Dat geeft de wijn iets meer finesse en daarom mooi voor een gastronomisch visgerecht!

Ook verkrijgbaar in Magnum (=dubbele fles) voor € 54,95 (jaargang 2021) en in Jeroboam (=dubbele magnum) voor € 120,- (jaargang 2018)

Bekijk wat Harold Hamersma over deze wijn schreeft: Sans Gêne Sancerre

Laporte Grand RochoySancerre “Le Grand Rochoy” 2021 voor € 31,95: Sancerre met Grandeur! Als je de ‘gewone’ Rochoy al lekker vindt, dan wordt de Grand Rochoy serieus genieten! Afkomstig van hetzelfde Rochoy perceel op de Monts Damnées bij Sancerre, maar dan van de oudste en hoger gelegen stokken. Bovendien heeft een klein deel van de druiven gerijpt in eikenhouten vaten. Complexe en intense witte wijn voor de bijzondere momenten!

Ook verkrijgbaar in Magnum (=dubbele fles) voor € 64,95 (jaargang  2019) en in Jeroboam (=dubbele magnum) voor € 150,- (jaargang 2015 en 2016)

Laporte GrandmontainsSancerre rouge “Les Royaux” 2019 voor € 31,95: Wat ondergesneeuwd in het ‘geweld’ van de witte Sancerre’s is de rode Sancerre gemaakt van Pinot Noir. Eens wat anders, maar wel erg lekker. Uiteraard een lichte rode wijn met wat minerale tonen vanwege de krijt- en kalkrijke ondergrond. Mooi rood fruit, beetje met gezoete kersen. Lichte tanninen, een frisse stijl met veel elegantie en finesse. Lekker (en zelfs licht gekoeld) op een zomers terras of bij een maaltijd met vis of wit vlees.

Ook verkrijgbaar in Magnum (=dubbele fles) voor € 64,95 (jaargang 2012 en 2015)

Maison Laporte mixdoos “Populair” voor € 120,- (10% korting): Probeer alle populairste wijnen van Laporte! 3 flessen Pouilly-Fumé “Les Duchesses”, 2 flessen Menetou-Salon en 1 fles Sancerre “Le Rochoy”.

Maison Laporte mixdoos “Compleet” voor € 125,- (10% korting): Probeer alle 6 de witte wijnen van Laporte!

Tot slot heb ik voor de liefhebbers ook nog een dessertwijn van Laporte!

Maison Laporte “Estime” 2014 (0,5l) voor € 39,95: Iets bijzonders .. een zoete witte dessertwijn gemaakt van Sauvignon blanc! Uiteraard wat later dan normaal geoogst waardoor de suikers zich verder ontwikkelen in de druif en de wijn een pourriture karakter krijgt (edele rotting, vergelijkbaar met Sauternes). Een exotisch fruit “snoepje” met hinten van gedroogde abrikoos en amandel. Past goed bij foie gras, stevige (blauwe) kazen of bij desserts met specifiek fruit.

Estime (klein) gedraaid