Tenuta di Salviano / Castello di Titignano

Ik importeer nu al een tijdje de heerlijke wijnen van Tenuta di Salviano (www.salviano.it), schitterend gelegen in het magnifieke Castello di Titignano (www.titignano.it) aan het Lago di Corbara bij Orvieto in Umbrië. Ik ken dit huis via Guido Orzalesi, die een paar jaar geleden de overstap naar dit huis maakte van mijn Toscaanse topper Altesino. Salviano is eigendom van de familie Incisa della Rochetta, die mensen achter de wereldberoemde Sassicaia wijnen. Dat zit wel goed dus!

Salviano maakt hun klassieke wijnen onder de naam Castello di Titignano en hun speciale wijnen onder hun eigen naam. Ik importeer naast 2 rode wijnen ook 4 witte wijnen:

Castello di Titignano Orvieto Classico Superiore 2022 voor € 9,95 / € 10,95: Een heerlijke frisse knisperende witte wijn met een beetje citrus- en peer tonen, gemaakt van Trebbiano.

Ook verkrijgbaar in Magnum (jaargang 2022) voor € 27,95

Tenuta di Salviano di Salviano Umbria bianco 2018 voor € 14,95: Een wat vollere witte wijn gemaakt van (met name) Viognier, Chardonnay, Sauvignon blanc en Semillon. Lekker vol en aromatisch met tonen van abrikoos en amandel.

Tenuta di Salviano Grechetto di Todi 2020/2021 voor € 16,95: Grechetto is een wat onbekendere druivensoort die met name in Umbrië veel gebruikt wordt voor een heerlijke frisse kruidige witte wijn. Beetje tonen van honing en karamel, groene appel, licht tropische fruit, bloesem, citrus en (amandel)noten.

Ook verkrijgbaar in Magnum voor € 33,95 (jaargang 2019/2020)

Tenuta di Salviano Rigogoli 2019 voor € 29,95: Iets nieuws en bijzonders ..! Voor de familie ook een wijn voor bijzondere momenten en maar beperkt verkrijgbaar. Gemaakt van Grechetto en Viognier. Wijn met een hoog gastronomisch gehalte, lekker vol met een complexiteit die alle kanten uitgaat met alle smaakkenmerken van zowel Grechetto (appel, citrus, tropisch fruit) als Viognier (abrikoos, amandel). Ogen dicht en je waant je zo op het schitterende terras van het kasteel met maar één gevoel: nóóit meer naar huis!

Ook verkrijgbaar in Magnum voor € 59,95 (jaargang 2019)

Tenuta di Salviano Metodo Classico Spumante voor € 16,95: Tot slot heb ik nog een fraaie Spumante van Salviano gemaakt van Pinot Noir, afkomstig van het hoogste deel van de wijngaarden die ze bij Lago di Corbara bezitten. Mooi lichte bubbel, in de geur een hint van hazelnoot en appel met een lichte en beetje romige rijke smaak met een beetje citrus. Uiteraard geschikt als aperitief, maar kun je ook lekker drinken bij wat vis, gegrilde groenten en lichte kazen.

Ook verkrijgbaar in Magnum voor € 47,95